Naturen i oktober

[simage=1327,512,n,center,]

Navnet oktober kommer af det latinske octo, der betyder otte.  Tidligere var marts nemlig årets første måned og dermed blev oktober den 8. måned. Det gamle danske navn er sædemåned da det var tiden hvor vintersæden skulle sås.

I oktober begynder træerne at skifter til efterårsfarver et utal af gyldne farver. Jo koldere oktober, jo rødere bliver skoven. Efterårs skoven er et rigtigt smukt syn, godt nok er forårs skoven smuk med anemoner og de ny udsprungne træer. Men efterårs skoven byder på så mange flotte farver, bladene begynder at falde af træerne og svampe af mange slags står i skovbunden og på gamle træstubbe. En søndags tur i skoven, for at samle svampe eller bare nyde naturens forunderlige forandring er en rigtig god familie oplevelse.

Det fleste marker er pløjede og tilsåede igen, i nogle områder af landet ses store flokke af gæs, gående på markerne, hvor de samler spildt korn efter såning. Mange trækfugle ankommer fra nord for at tilbringe vinteren i Danmark.
Den første nattefrost optræder som regel i oktober, køligt om morgenen, hvor den første rimfrost kan ses på græsset. Sommerfuglen:  nældens takvinge finder et redskabsskur eller en fuglekasse, hvor den kan overvintre til det kommende forår.

Oktober er også måneden hvor vi ser mange pindsvin liggende langs vore landevej, kørt over i nattens mulm og mørke. Går man en tur om aftenen møder man ofte et eller flere pindsvin, som er i færd med at krydse en vej. Ca. 55.000 pindsvin, må hvert år lade livet i trafikken.

Kom ud og nyd naturen også i oktober, Husk, bare påklædningen er i orden, er vejret ingen hindring.

Mvh. Claus

Dette indlæg blev udgivet i Nyhed. Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *