Dunhammer er ikke fredet

Foto: Claus Hjelm

Efter at jeg havde skrevet indlægget Dunhammer, fik jeg to mail fra nogle læsere som mente at dunhammer var fredet og derfor ikke måtte spises. Jeg kontaktede skov og naturstyrelsen for at få et svar. De meddelte at Bredbladet -og smalbladet dunhammer ikke er fredet. Så de må gerne spises.

Bredbladet Dunhammer (Typha latifolia) 

Kendetegn: Planten er 1-2 meter høj.
Blade 8-25 mm brede og blågrønne. Hanblomsterne sidder øverst og hunblomster nederst i kolben – og ikke adskilt af mellemrum. Den hunlige del af kolben er 8-20 (-30) cm lang, 2-3 cm tyk og sortbrun. Den hanlige del af kolben er brungul og ca. 1 cm tyk.

Smalbladet Dunhammer (Typha angustifolia)

Kendetegn: Planten er 1-2 meter høj, Bladene er 3-9 mm brede og græsgrønne.
Den hanlige og hunlige del af blomsterkolben er adskilt af et bart, sterilt stykke. Den hunlige del af kolben er 8-20 (-40) cm, 1,5-2,5 cm tyk og kanelbrun.

Mvh. Claus Hjelm

Dette indlæg blev udgivet i Nyhed. Bogmærk permalinket.

2 Responses to Dunhammer er ikke fredet

  1. Vibe skriver:

    Er der nogle dunhammer-arter, der ER fredede? Jeg aner ikke, om der er flere end de to, du nævner 🙂

  2. Claus Hjelm skriver:

    Dunhammer, Typha, slægt af enkimbladede, flerårige urter; ca. 12 arter udbredt over det meste af verden. I Danmark findes bredbladet dunhammer, Typha latifolia, og smalbladet dunhammer, T. angustifolia, som begge er almindelige i rørsumpe ved søbredder, grøfter og vandhuller. De op til 3 m høje planter har meget små, enkønnede og vindbestøvede blomster, der er samlet i tætte, cylindriske kolber, hvor hanblomsterne sidder øverst. Ved modning er hunblomsterstanden kanelbrun og 15-25 cm lang; frøene er små nødder med svævehår, som hjælper med under vindspredningen. Kilde; Den Store Danske.
    Men hvor mange af disse arter der er fredede, ved jeg ikke. Mvh. Claus Hjelm

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *